Το καινοτόμο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στη Συντήρηση και Αποκατάσταση Ιστορικών Κατασκευών και Μνημείων εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας για προστασία και ανάδειξη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Στόχος του είναι η μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην αναγνώριση, την ιστορική – τυπολογική και κατασκευαστική ανάλυση, την αποτίμηση και την επέμβαση επισκευής, ενίσχυσης και αποκατάστασης ιστορικών κατασκευών και συνόλων, από την αρχαιότητα έως τους νεότερους χρόνους.

· Αυτό που διαφοροποιεί το πρόγραμμα σε σχέση με οποιαδήποτε παρόμοια προγράμματα, είναι η έμφαση στην Κατασκευαστική Ανάλυση, η οποία καλλιεργεί την ικανότητα των φοιτητών/τριών να αναγνωρίσουν πραγματικά τον τρόπο, τον τύπο και τις φάσεις κατασκευής και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δομή τους, καθώς και να προτείνουν ορθά μέτρα συντήρησης, επισκευής και ενίσχυσης, ανάλογα με τις ειδικές τοπικές συνθήκες και τη σεισμική δραστηριότητα της περιοχής.

· Το Πρόγραμμα προβλέπει τη συμμετοχή των φοιτητών/τριών σε δύο εκπαιδευτικές επισκέψεις σε επιλεγμένα ιστορικά κτήρια και μνημεία στη χώρα διαμονής τους (Ελλάδα, Κύπρος), διάρκειας τριών ημερών η κάθε μία. Κατά τις επισκέψεις, εξετάζονται επιτόπου θέματα τεκμηρίωσης, κατασκευαστικής ανάλυσης, αναγνώρισης υλικών δόμησης, καταγραφής παθολογίας, μεθοδολογίας επιτόπου μετρήσεων κ.λπ.

· Στο Πρόγραμμα διδάσκουν καταξιωμένοι/ες ακαδημαϊκοί από την Ελλάδα και την Κύπρο, κυρίως αρχιτέκτονες και πολιτικοί μηχανικοί, με πολυετή εμπειρία σε θέματα αποκατάστασης και αναστήλωσης μνημείων και ιστορικών κατασκευών

Οι απόφοιτοι/ες του προγράμματος, με τη γνωσιολογική κατάρτισή τους και την εμπειρία που θα αποκτήσουν στο αντικείμενο των επεμβάσεων συντήρησης και αποκατάστασης ιστορικών και μνημειακών κατασκευών, θα μπορούν:

να εργαστούν στον ιδιωτικό τομέα και ιδιαίτερα σε θέματα αποκατάστασης ιστορικών κατασκευών και μνημείων

να διεκδικήσουν με αξιώσεις μια θέση ειδικού/ής επιστήμονα σε δημόσιες, περιφερειακές, επαρχιακές και δημοτικές αρχές με αρμοδιότητες σε θέματα προστασίας και αποκατάστασης ιστορικών και παραδοσιακών κατασκευών και μνημείων

να συμμετάσχουν σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα, τα οποία αναλαμβάνονται από το Πανεπιστήμιο Frederick και καλύπτουν ευρύτερα θέματα προστασίας και ανάδειξης μνημειακών κατασκευών.

 

Τέλος, οι απόφοιτοι/ες θα μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε ανώτερο επίπεδο για απόκτηση Διδακτορικού τίτλου σπουδών.